FŰRÉSZLAP-SZALAGOK ÁCSMUNKÁKHOZ ALKALMAS SZALAGFŰRÉSZEKHEZ. MIBEN KÜLÖNBÖZNEK?

Fűrészlap-szalag kínálatunkban megtalálhatók olyan típusok is, amelyek ácsmunkákhoz alkalmas, illetve közvetlenül ilyen típusú munkákhoz kialakított szalagfűrészekhez is felhasználhatók. Megmutatjuk, miben térnek el, milyen jellegzetes tulajdonságokkal rendelkeznek, és hogy milyen lehetőségek közül lehet választani. Legelőször viszont hadd ejtsünk pár szót az ácsmunkákhoz alkalmas szalagfűrészekről.

tesařská pila - pilový pás
tesařská pila - pilový pás

A különleges ácsmunkákhoz alkalmas szalagfűrész oly módon üzemel, hogy vágáshoz a munkagépet kell mozgatni – a vágandó faanyagon fokozatosan előre tolva vágható ki a szükséges forma. Ez a legszemberívóbb eltérés a szokásos asztalos munkákhoz használatos szalagfűrésszel szemben, amely éppen fordított alapelven működik - stabilan le van állítva a helyén, a gépkezelő személy pedig a megmunkálandó faanyagot mozgatja alá. Ezeket a szalagfűrészeket leggyakrabban idomrészek kivágására használják – például ácsolt építmények tetőnyergeinek, szarufa-végződéseinek, gerendafejeinek kivágásához, vagy különböző gerendacsapolásainak elkészítéséhez. A piacon ma megtalálhatók különböző márkanevek alatt - például Protool, Mikeska és leginkább Mafell, ami nyilván a legismertebb közülük .

Hogy néznek ki az ácsmunkákhoz alkalmas fűrészlap-szalagok

A fűrészlap-szalagnál nem játszik kiemelt szerepet, hogy a gépkezelő személy a munkagépet, vagy a megmunkálandó faanyagot mozgatja-e. Ezért az ácsmunkákhoz alkalmas szalagfűrészekhez a Flexback típusú, szokásos fa vágására alkalmas fűrészlap-szalagok használhatók (a Flexback termékcsaládról bővebben itt).

Viszont mit kell szem előtt tartanunk? Hogy a fűrészlap-szalaggal íveket lehessen kivágni, annak ezesetben megfelelően keskenynek kell lennie (25 mm-es ívhez legjobban a 8 mm szélességű alkalmas, kisebb rádiuszhoz nyugodtan lehet 6 mm-es). Valószínűleg tiszta vágást fog kelleni kialakítani – ez csak ilyen módon érhető el, de nyilvánvalóan a sebesség rovására. 200 mm vastag gerendához az optimális fogosztás 4 TPI (vagyis collonként 4 fog), esetleg a 6 TPI finomabb fogosztás. Vastagabb gerendákhoz érdemes kipróbálni a 3 TPI fogosztást is, de ilyen fogosztással csak a 10 mm-es fűrészlap-szalagok rendelkeznek.

Ácsmunkákhoz alkalmas különleges szalagfűrészekhez (zsugorított karbidból készült hátsó vezetőrészekkel, például a Mafell márkájú szalagfűrész) használható a kimondottan ilyen jellegű forgácsolásokhoz fejlesztett kétoldali fogazású Flexback DE speciális fűrészlap-szalag. Ha Ön érdeklődni szeretne eme fűrészlap-szalag iránt, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba, webüzletünkben nem szerepel a termékkínálatunkban.

A kétoldali fogazású fűrészlap-szalag az egyik oldalon 4 TPI fogosztású (forgácsolást végző fogak), a másik - hátsó - oldalon pedig a fogazás visszirányú (forgácskidobó fogak), tehát a vágatból eltávolítja a fűrészport. Ennek köszönhetően a kialakított vágat tisztább, simább, a fűrészlap-szalag nem szorul be, illetve rosszabb esetben nem dobódik le a vezetőkerékről. (Vágás során, egy-egy bevágást követően, a szalagfűrészt gyakran le kell állítani és a fűrészlap-szalagot ki kell húzni a vágatból, ami a kétoldali fogazású fűrészlap-szalaggal sokkal könnyebben elvégezhető). Egy ilyen kialakítású fűrészlap-szalagot bizonyára értékelni tud bárki, aki vörös fenyőt munkál meg.

Gyakorlatból eredő ajánlataink

A fűrészlap-szalag kiválasztásakor természetesen saját munkagépünkhöz és a kívánt vágási módszerhez szükséges alkalmazkodnunk. Ezt több vásárlónkkal is megvitattuk, és alább közlünk néhány tippet, esetleg további kérdésekkel keresse fel szaktanácsadónkat (elérhetőség).

Protool SBP 285 és Mikeska RPP290 ácsmunkákhoz alkalmas szalagfűrészek - Flexback 1710x8x0,65 TPI 4 Hook fűrészlap-szalag

Mafell Z 5 Ec ácsmunkákhoz alkalmas szalagfűrészek - Flexback 1750x8x0,65 TPI 4 Hook fűrészlap-szalag

Flexback DE 1750x8x0,65 TPI 4/14 fűrészlap-szalag (kétoldali fogazású, e-mailben rendelhető)

És Önnek van már valamilyen tapasztalata az ácsmunkákhoz alkalmas szalagfűrészekkel? Milyen fűrészlap-szalagok váltak be a legjobban? Ossza meg tapasztalatait a többiekkel a cikk alatt található hozzászólásokban.

Segített ez a cikk?

Értékelje, és segítsen nekünk tartalmaink fejlesztésében

Összesített értékelés: 5.0
Értékelés
article-rationg-decoration
Hozzászólások

Kérdése van a cikkhez?