Hogy ismerjük ki magunkat ebben?

Mit jelentenek a szalagfűrészlapon feltüntetett adatok? Hogy ismerjük ki magunkat ebben?

Hogy ismerjük ki magunkat ebben?
Hogy ismerjük ki magunkat ebben?

Mit jelentenek a szalagfűrészlapon feltuntetett számok és adatok? Milyen méretű fogakat és szélességet válasszon? Mit jelent a Hook, Regular és a Skip?

Ebben a cikkben segítségünk a szalagfűrészlap címkéjén feltüntetett adatok között tájékozódni, melyik pramétert kell választanom és melyik fix. A legyártott szalagfűrészlap fényképén az alábbi leírásokat láthatjuk:

 

  1. A szalagfűrészlap szélessége: a gyártásra feůhasznált szalag szélességéről van szó, a hátsóéltől a fogak hegyéig mérik. Ezt az értéket aszerint választjuk, hogy egyenesen akarunk-e vágni, vagy pedig formákat akarunk kivágni. A széles szalagfűrészlap egyes vágásra alkalmas, a keskeny szalagfűrészlap formák kivágására hasnzálható. Többet itt.
  2. A szalag vastagsága: a fűrészlap vastagságáról van szó. Ez az érték minden esetben fixen összefügg az adott szalagfűrészlap szélességével s ezért nem választható.
  3. A szalagfűrészlap hossz: A hegesztett szalagfűrészlap hosszát jelenti miliméterekben kifejezve. Ezt az értéket a szalagfűrész gyártója határozza meg, mindig fixen adott és ha más hosszat rendel meg, a szalagfűrészlap nem fog beleilleni a fűrészébe. Nálunk a szalagfűrészlapokat méretre hegesztjük, s ezért bármilyen hosszú szalagfűrészlapot képesek vagyunk legyártani.
  4. A fogak száma egy hüvelyen: A fogak nagyságáról és a foghegyek közötti távolságról van szó. A mi szakterületünkön az egy hüvelyre (1 hüvely = 2,54 cm) eső fogak számaként szokták feltüntetni. Minél kisebb a szám, a fog annál nagyobb. Ezt az értéket annak függvényében kell megválasztani, hogy mit akar vágni. Nagy átmérőket, például tömör rönköt, gerendákat, vastag deszkát nagy fogakkal kell vágni (tpi2, tpi 3 és tpi 4). A közepes foggal (tpi 6 és tpi 8) 10-25 mm vastag standard deszkákat jó vágni. A legkisebb fogak (tpi 10 és tpi 14) vékony deszkalapok, max. 10 mm vastag réteglet műanyag és furnér vágáára lakalmasak. A fogközök kiválasztásáról többet itt.
  5. A fog alakja: A fog gyártó által kiválasztott geometriájáról van szó. Szorosan összefügg az adott szílességben a fog nagyságával (fogköz) s ezért >nem választható. A fogak formájáról többet a itt.

Segített ez a cikk?

Értékelje, és segítsen nekünk tartalmaink fejlesztésében

Összesített értékelés: 4.3
Értékelés
article-rationg-decoration
Hozzászólások

Kérdése van a cikkhez?