Jelen cikk a szalagfűrészlap megfeszítésének kérdéskörét állítja reflektorfénybe. Ahhoz,
hogy a szalagfűrészlap egyenesen vágjon, ne vágjon mellé és ne szaladjon le a
kerekekről, helyesen kell megfeszíteni. És ahhoz, hogy ne pattanjon el idő előtt, nem
szabad túlfeszíteni. Hogyan állapítható meg a szalagfűrészlap megfelelő megfeszítése?
Megmérhető? Miről ismerhetjük fel, ha a szalagfűrészlap túl laza, vagy ellenkezőleg, túl
feszes?

Szalagfűrészlapra felhelyezett szalagfeszesség-mérő
Szalagfűrészlapra felhelyezett szalagfeszesség-mérő

Mennyire kell megfeszíteni a faipari szalagfűrészlapot - lásd itt.

Szalagfűrészlap felhelyezése és megfeszítése szalagfeszesség-mérő
használatával:

A szalagfűrészt kefével letisztítjuk, vagy sűrített levegővel lefújatjuk. Ügyelni a vezető részek (csapágy, keményfém ütköző) alapos letisztítására. Felhelyezzük a szalagfűrészlapot a szalagfűrészre és enyhén meghúzzuk, hogy le ne csússzon a vezető részekről. A szalagfeszesség-mérőt betesszük a vezető részek közti helyre, felrögzítjük a szalagfűrészlapra, majd kinullázzuk. A feszítőerő Newton per négyzetmilliméter (N/mm 2 ) egységekben van megadva. A szalagfűrészlapot fokozatosan addig feszítjük, míg a mérő az alábbi táblázat szerinti értéket nem mutatja.

FIGYELMEZTETÉS - Szalagfeszesség-mérő vásárlását megelőzően meg kell bizonyosodnunk, befér-e egyáltalán a szalagfűrészbe. Némely kisebb hobbi szalagfűrészeknél nincs annyi rendelkezésre álló hely, a 131 x 100 mm méretű szalagfeszesség-mérő azokban nem fér el. Hogyha tehát nincs lehetőség szalagfeszesség-mérőt használni, szemrevételezéssel ellenőrizhetjük a tányérrugókat – a kézileg megfeszített szalagfűrészek zöménél ezek a megfeszítés részét képezik –, hogy nincsenek-e ütközésig összenyomva.

Rendes helyreülés ellenőrzése

A szalagfűrész megfeszítését követően egy rövid időre bekapcsoljuk a gépet és hagyjuk futni, hogy a szalagfűrészlap a helyére üljön (hagyni kell a szalagfűrészt üresjáratban futni, míg a szalagfűrészlap háromszor-négyszer körbemegy). Ezt követően ellenőrizzük, rendesen helyreült-e a szalagfűrészlap a tárcsákon. A szalagfűrészlap hátsó éle nem érhet hozzá a kerékkarimákhoz (a tárcsák nyomkoszorújához), kell maradnia egy
“körömnyi” - vagyis kb. 1 mm-nyi - hézagnak. Továbbá, a szalagfűrészlap hátsó éle nem érhet hozzá a keményfém vezetőcsapokhoz sem. Minden csapágynak simán kell gördülnie (amit még a szalagfűrészlap felhelyezése előtt ellenőrizni kell) - helytelen működésük a szalagfűrészlap idő előtti károsodásához vezethet. A szalagfűrészlap vezetőrészek közötti síkirányi feszessége egy 30-40 cm hosszú szalagfűrészlap-darabot az üres szalagfűrészbe behelyezve ellenőrizzük, hogy a szalagfűrészlap a csapágyak között merőleges irányban van-e és hogy rendesen rögzítve van-e (nem táncol oldalirányba), valamint, hogy kellőképpen elmozdítható-e előre illetve hátra (ne súrlódjon túlságosan). Szalagfűrészlap-darabot kérésre ingyen mellékelünk az Ön rendeléséhez.

Helytelenül megfeszített szalagfűrészlap által okozott nehézségek:

TÚL LAZA szalagfűrészlap:

  • mellévág,
  • vágáskor nem tartja az egyenes vonalirányt,
  • leszalad a tárcsáról.


TÚLFESZÍTETT szalagfűrészlap:

  • idő előtt elpattan (a hegesztés vagy maga az anyag),
  • kerületén gyakrabban fordulnak elő mikrobarázdák.

Hogy a szalagfűrészlap nem lett-e túlfeszítve, arról olyképpen győződhetünk meg, hogy az elpattant szalagfűrészlapot külső oldalával (tehát azzal az oldalával, amelyik nem feküdt a tárcsa felületén) alul letesszük a padlóra vagy valamilyen sík felületre – ha a szalagfűrészlap nem lett túlfeszítve, akkor nyugodtan, szétterülve fekszik, de ha túl lett feszítve, akkor a végei szemmel láthatóan (több mint 10 mm-nyire) felkuncsorodnak, illetve lehetetlen a szalagfűrészlapot a padlóra egyenesen lefektetni.

Szalagfűrészlap megfeszítése - táblázat

Fűrészszalag mérete Feszítő erő
13 x 0,65 mm 130-150 N/mm2
20 x 0,9 mm 160-180 N/mm2
27 x 0,9 mm 200-220 N/mm2
34 x 0,9 mm 240-250 N/mm2
41 x 1,3 mm 250-260 N/mm2
54 x 1,3 mm 260-280 N/mm2
54 x 1,6 mm 260-280 N/mm2
67 x 1,6 mm 260-280 N/mm2
80 x 1,6 mm 280-300 N/mm2

Segített ez a cikk?

Értékelje, és segítsen nekünk tartalmaink fejlesztésében

Összesített értékelés: 5.0
Értékelés
article-rationg-decoration
Hozzászólások

Kérdése van a cikkhez?