Ezt az egyszerű (de emellett alapvető) kérdést minden bizonnyal már feltette mindenki, aki
már szalagfűrésszel vágott faanyagot. A megfelelően megfeszített szalagfűrészlap
ugyanis az alapja mindennek – fontos egyrészt a gép helyes működése, másrészt a vágás
minősége, harmadrészt a munkabiztonság szempontjából. Ezért most nézzünk rá azokra
az elemekre illetve tényezőkre, amelyeket megfeszítéskor jó szem előtt tartani.

SZALAGFŰRÉSZLAP A SZALAGVEZETŐ TÁRCSÁN
SZALAGFŰRÉSZLAP A SZALAGVEZETŐ TÁRCSÁN

Szalagfűrészlap pozíciója a szalagvezető tárcsán

A szalagfűrészlapot a szalagvezető (felső) tárcsára úgy kellene felhelyezni, hogy a fogtő (vagyis a fog legalsó része) a tárcsa közepére essen.

Ezt a felső szalagvezető tárcsa elfordításával érhetjük el, éspedig a mögötte található csavarral. A szalagfűrészlap pozíciójának beállításakor a szalagfűrészlapot legalább részben meg kell feszíteni. Ezen kívül vigyázni kell, nehogy a vezetőrészek útban legyenek a szalagfűrészlap mozgatásakor (a vezetőrészek ugyanis csak később, a szalagfűrészlap megfeszítését követően lesznek beállítva).

Ha a szalagfűrészlap szélessége miatt a fogtő nem eshet pontosan a szalagvezető tárcsa közepére, akkor a szalagfűrészlapot úgy kell felhelyezni, hogy sem a szalagfűrészlap hátsó széle, sem foghegyei ne essenek a tárcsán kívül. A szalagfűrészlap szélessége ne legyen nagyobb a szalagvezető tárcsa vastagságánál (lásd: Faipari szalagfűrészlap szélességének kiválasztása). A szalagfűrészlap pozíciójának beállításakor kézzel lassan hajtsuk körbe a szalagvezető tárcsát (vigyázat az ujjakra), és közben figyeljük, hogyan ül a helyére a szalagfűrészlap, és szükség esetén annak alapján módosítsuk a pozícióját.

És mi legyen az alsó szalagvezető tárcsával (hajóval)? A szalagfűrész normál helyzetében nem szükséges az alsó szalagvezető tárcsával foglalkozni – a szalagfűrészlap rendesen önmaga elfoglalja a helyét, ami annyit jelent, hogy sem a szalagfűrészlap foghegyei, sem hátsó széle nem fog túlnyúlni a szalagvezető tárcsa szélén.

napnutý pilový pás
napnutý pilový pás

Feszesség ellenőrzése

A szalagfűrészlap megfeszítésekor a szalagfűrészt ki kell kapcsolni, a borítást felnyitni, és egy ujjal ellenőrizhető a szalagfűrészlap feszessége – nem lenghet ki oldalra 3 mm-nél nagyobb mértékben. A szalagfűrészlap kilengése könnyebben ellenőrizhető a gép bal oldalán, mivel ott nincsenek vezetőrészek (csak fel kell nyitni a borítást). A szalagfűrészlap rákopogtatva fémes hangot kell, hogy adjon ki.

Megfelelő feszítőerő

Hogyha a szalagfűrészlap nincs megfelelően megfeszítve, akkor a vágásban mellévág (úgy is mondják, hogy „elúszik”). Viszont ha a szalagfűrészlap túlfeszített, előbb-utóbb valószínűleg elpattan. Az elpattant szalagfűrészlap viselkedése szerint pedig könnyen rá lehet jönni, túl volt-e feszítve vagy sem: le kell tenni a földre és megfigyelni mind a két végét, ha a szalagfűrészlap nyugodtan, egyenesen szétterülve fekszik, a megfeszítés rendben volt, de ha a végei felkuncsorodnak, vagy ha a szalagfűrészlap kuszálódik, akkor az azt jelzi, hogy túl lett feszítve – tehát ilyen esetben a következőkben kissé enyhébben fog kelleni megfeszíteni.

Kisegítő megfeszítés hornyos vezetőcsapággyal

Előfordul, hogy pl. 6 mm széles szalagfűrészlappal finomabb részletek (kis rádiuszok) kivágásakor a szalagfűrészlap hátulról történő kisegítő megfeszítéséhez egy hornyos vezetőcsapágyat iktatnak be. A horony stabilizálja a szalagfűrészlapot, ezáltal az apróbb részletek kivágása simábban megy.

A szalagfűrészlap kisegítő megfeszítéséhez ilyenkor a hátsó vezetőcsapágyat 3 mm-rel előbbre kell tolni. Ennek köszönhetően a hátsó él kisebb rádiuszok vágásakor nem fog eltáncolni oldalra, mivel a szalagfűrészlap a hornyon belül biztosan fut. Hasonlóképpen, a szalagfűrészlap nem fog leszaladni a szalagvezető tárcsákról (kerekekről), és nem ugrik ki a vágásból.

Jó szem előtt tartani, hogy vezetőcsapágyas kisegítő megfeszítéskor a szalagfűrészlap a felső szalagvezető tárcsán egy picit előre tolódik, ezért vissza kell pozícionálni pontosan a tárcsa közepére, vagyis a fogtőhöz viszonyítottan visszahúzni a tárcsavastagság szerinti középirányba (a felső szalagvezető tárcsa csavarral történő megbillentésével – lásd fentebb).

Tulajdonképpen ez a megoldás nem éppen egy szokásos módszer – ugyanis a hornyos vezetőcsapágyban futó szalagfűrészlap hátsó élének igénybevétele ilyenkor nagyobb, és a szalagfűrészlap a hátsó él felől könnyebben elpattanhat (lásd: Miért pattannak el a faipari szalagfűrészlapok).

Milyen tapasztalatokat szerzett Ön a szalagfűrészlap feszítését illetően? Van ehhez valamilyen saját jótanácsa, vagy ellenkezőleg, akad valamilyen állandóan vissza- visszatérő probléma, amivel nem tud mit kezdeni? Ossza meg olvasóinkkal, tegye fel kérdését az alább található hozzászólásokban.

Segített ez a cikk?

Értékelje, és segítsen nekünk tartalmaink fejlesztésében

Összesített értékelés: 4.6
Értékelés
article-rationg-decoration
Hozzászólások

Kérdése van a cikkhez?