HOGYAN VÁLASSZUNK FAIPARI SZALAGFŰRÉSZLAPOT? #2

Ebben a cikkben megnézzük, hogy kell megállapítani a faipari szalagfűrészlap hosszát, szélességét és a fogosztást.

Milyen a szalagfűrészlap megfelelő hossza?

A hossz megállapítása

A szalagfűrészlap hossza mindig a gép típusától függ és leggyakrabban a fűrész használati utasításban vagy a címkéjén van megadva. Amennyiben ilyen módon nem tudja megállapítani a szalagfűrészlap szükséges hosszát, az alább módon teheti meg:

  • Lemérni az elrepedt szalagfűrészlapot.
  • Lemérni az összehegesztett fűrészlapot – helyezze varrattal a földre, a varrat mellett rajzolon egy vonalat, a szalagfűrészlapot nyomja a padló felé, míg újra meg nem jelenik a varrat, rajzoljon egy másik vonalat, mérje le a vonalak közötti távolságot.
  • Tekerjen a járókerekek külső kerületére egy zsinórt, és a zsinór hossza alapján állapítsa meg a szalagfűrészlap megközelítőleges hosszát (nemigen ajánlatos, ez csak a szalagfűrészlap hossza meghatározásának utolsó és nem éppen legpontosabb lehetősége).

A leggyakoribb fűrészek és a szalagfűrészlapok hossza

Parkside (LIDL): 1400 mm - Szalagfűrészlap 1400 mm

Scheppach HBS 261: 1790 mm - Szalagfűrészlap 1790 mm

Český Brod P 320/II: 2040 mm - Szalgfűrészlap 2040 mm

Scheppach Basa 3: 2360 mm - Szalagfűrészlap 2360 mm

idomok kivágása szalagfűrészlappal
idomok kivágása szalagfűrészlappal

Milyen a szalagfűrészlap megfelelő szélessége?

Az Ön fűrészgépe valószínűleg lehetővé teszi több, különböző szélességű szalagfűrészlap használatát, a szélességi tartomány a kézikönyvben van feltüntetve. Általánosan érvényes,  hogy ha a fűrész hajtókerekének átmérője 350 mm vagy ennél kissebb, nem kellene 13 mm-nél szélesebb szalagfűrészlapot használnia.

Minél szélesebb szalagfűrészlapot választ (a fűrésze adta lehetőségek szempontjából), annál hosszabb lesz az élettartama.  

Figyelembe véve a vágandó rádiuszt, válassza tehát a lehető legszélesebb szalagfűrészlapot. Az alábbi táblázat segít megközelítőleg meghatározni, milyen szélességű szalagfűrészlappal milyen rádiuszt (átmérőt) lehet kivágni egy tiszta vágásban (anélkül, hogy a vágásban vissza kellene térni).

výběr rozteče truhlářského pilového pásu
výběr rozteče truhlářského pilového pásu

Milyen nagyságú fogakat (TPI fogköz) kell választani?


A fog méretét a vágandó anyag vastagsága (az anyag mérete, amelyen a fűrészlap egyszerre átmegy), valamint a vágás megkövetelt simasága szerint választjuk.

A tpi 2, tpi 3 és tpi 4 méretű fogakat nagy átmérőkhöz, durvább gyors vágáshoz használjuk. Puha és nyers (friss) fűrészáru hosszanti vágására alkalmasak.

A tpi 4, tpi 6 és tpi 8 közepes fog normál vágásra alkalmas és ez leggyakrabban használt méret. Hosszanti és átlós vágásokra egyaránt használják, a vágás sebessége és tisztasága közötti legjobb arányt kínálja.

A tpi 10 és tpi 14 jelölésű fogakat finom vágásra használják, ott, ahol fontos a vágás magas fokú tisztasága. Leggyakrabban furnérlemezek vagy max. 10 mm vastag deszkaanyag vágására használják.

 Mit jelent a TPI?

A TPI angol rövidítés, jelentése „teeth per inch“ tehát az egy hüvelykre eső fogak száma. Az egy hüvelykre, tehát 25,4 milliméterre eső fogak számáról van szó. Minél kisebb szám, annál nagyobb fogak. Minél magasabb a tpi szám, annál több foga lesz a szalagfűrészlapnak és a fog annál finomabb és kisebb lesz. Az alábbi táblázat a TPI átszámítását tartalmazza milliméterekre a foghegyek közötti távolság szerint.

TPI jelölés Foghegyek közötti távolság (mm)
2 TPI 13
3 TPI 8,5
4 TPI 6
6 TPI 4
8 TPI 3
10 TPI 2,5
14 TPI 1,8

 

skip hook regular
skip hook regular

Milyen alakú fogazatot válasszunk? Mit jelent a Regular, Skip és Hook?


A Regular a fogak normál formáját jelöli, 0°-os homlokszöggel, ezt a fimomabb, 14, 10, 8 és 6 fogközöknél találjuk meg. A geometria előnye a sima és tiszta vágás.

A Skip olyan geometriát jelöl, ahol mintha mindig hiányozna egy fog, át lenne ugorva (angolból Skip - átugrani). Skip homlokszöge 0°, a vágásba való kevésbé agresszív és folyamatos belépés érdekében. Anyagok durvább produktív vágására és darabolására alkalmas.

A Hook a horog alakú fogat jelöli, agresszív 10°-os homlokszöggel. Kemény vagy nehezen vágható, nagyobb átmérőjű fa vágására alkalmas.

Simonds faipari szalagfűrészlap vízszintes
Simonds faipari szalagfűrészlap vízszintes

Segített ez a cikk?

Értékelje, és segítsen nekünk tartalmaink fejlesztésében

Összesített értékelés: 4.6
Értékelés
article-rationg-decoration
Hozzászólások

Kérdése van a cikkhez?