Kezdethez kell egy szalagfűrész (gép) – de milyet is válasszunk pontosan? A boltokban bőséges a választék, és a vásárló saját szempontjai szintén számtalanok. Mi alapjában véve bármilyen fajta géphez szállítunk szalagfűrészlapokat, ebből kifolyólag elég bő tapasztalattal rendelkezünk és van áttekintésünk. Lehetsz akár egy modellező, akár egy vérbő ezermester, akár egy profi szakember, mi biztosak vagyunk benne, hogy képesek vagyunk tanácsot nyújtani bárkinek. Ehhez adunk pár tippet a konkrét szalagfűrészhez illő szalagfűrészlapokkal kapcsolatban. Olvasd tovább cikkünket, és az alatta található hozzászólásokban nyugodtan oszd meg velünk saját tapasztalataidat ezzel kapcsolatban.

Tanácsot adunk asztali szalagfűrész megválasztásához
Tanácsot adunk asztali szalagfűrész megválasztásához

A szalagfűrész alapvető jellemzői – a vágás magassága és szélessége

A VÁGÁS MAGASSÁGA. A szalagfűrészeket gyártó cégek többek között a vágás maximális magasságát szokták megadni. Ha valaki rendszeresen ilyen értéket használ vágáshoz, az inkább egy korpulensebb szalagfűrészt fog választani. Hosszútávon nincs értelme a szalagfűrészt annak maximális lehetőségével üzemelni. A szalagfűrészlapok ilyen esetben sokkal gyorsabban tönkre mehetnek, beszorulhatnak a vágatban, és gondokat okozhat a gép csökkenő teljesítőképessége.

Fordított esetben, amikoris valamilyen precízebb dolgot szükséges kivágni (például idomok kialakítása, vagy ha szélsőséges pontossággal kell dolgozni), felesleges eltúlozni a gép méreteit illetve teljesítményét. Egy túl erős gépre felhelyezett, kimondottan vékony szalagfűrészlap paradox módon nem fog valami stabilan futni. Röviden: a nagyobb gépek nagyobb méretek kialakításához, és fordítva, a kisebb gépek apróbb dolgok kivágásához felelnek meg.

A VÁGÁS SZÉLESSÉGE. A vágni szándékozott anyag vastagságából adódik, tehát ami befér a gép kerete és a szalagfűrészlap közé. Ezt a jellemzőt gyakran „kinyúlási paraméter“ megnevezés alatt is emlegetik, és a tárcsák méretétől (átmérőjétől) függ. Erre egy egyszerű képlet érvényes: minél nagyobb a tárcsa, annál szélesebb a vágás (vigyázat, ez nem érvényes a háromtárcsás kialakítású szalagfűrészeknél).

Ha a gyártó által nincs megadva a tárcsák átmérője, az legalább megközelítőlegesen levezethető, mivelhogy az csak valamivel lesz kisebb, mint a vágás szélessége. Továbbá, jó észben tartani az iránytartó léc vastagságát– ha azt valaki be akarja iktatni a keret és a szalagfűrészlap közé, a vágás szélessége csökken.

Mit jó tudni még az asztali szalagfűrész megvásárlása előtt

RÉGEBBI ÉS HASZNÁLT SZALAGFŰRÉSZEK. Már letudta a magáét a műhelyedben található szalagfűrészed? Vagy egy hasonló típus megvásárlását fontolgatod, mondjuk, valamelyik bazárban? Ha ez így van, elárulhatjuk, hogy az ilyen fajta szalagfűrészek általában nemcsak robusztusabbak és stabilabbak (bizony, valamikor még nem spóroltak az anyaggal), hanem egyszerűbbek is – tehát például iránytartó- és mérőléc nélkül, vagy a szalagfűrészlap gyors fellazításának illetve megfeszítésének lehetősége nélkül. Tapasztalataink szerint elmondhatjuk, hogy a régebbi szalagfűrészeknél legtöbb esetben kifizetődő felújítani legalább a szalagfűrészlap vezetőrészeit, valamint a tárcsák gumibevonatát, esetleg lecserélni a csapágyakat, és felhelyezni egy saját gyártású iránytartó lécet.

ÚJ SZALAGFŰRÉSZEK. Ha valaki egy vadonatúj szalagfűrész mellett dönt, akkor milyet válasszon? Mihez melyik szalagfűrész a megfelelő? És milyen szalagfűrészlapokkal fog dolgozni ideálisan? Hogy a választásnál minél jobban segíthessünk, összeállítottuk a konkrét típusok hasznos áttekintését. A vágás célja, valamint a tárcsák mérete (átmérője) szerint a szalagfűrészek három kategóriába sorolhatók:

 • Kis szalagfűrészek (200 és 250 mm között)
 • Közepes szalagfűrészek (250 és 325 mm között)
 • Nagy szalagfűrészek (325 és 800 mm között)

Nem szabad elfelejteni, hogy egy gép megválasztásakor egyrészt a gyártásához felhasznált alapanyag, másrészt az ár az irányadó. Leszögezhetjük, hogy az ár nem csupán a gép minőségét, hanem az általa végzett munka termelékenységét is tükrözi. Az olcsóbb fajta gépeknél pl. vékonyabbak az acéllemezek, ami öntöttvasból van, az legfeljebb az asztal, a motor teljesítménye pedig elég gyér. Komoly hátrányt jelenthetnek a műanyagból készült részek (csavarkák, karocskák stb.), amelyek a gyakori használat által, illetve erősebben kézbe véve könnyen tönkre mehetnek, letörhetnek. Akik a szalagfűrészt csak itt-ott használják, azoknak egy olcsóbb kivitelű gép megfelelhet, de profi célokra inkább a drágábbak közül ajánlanánk választani.

💡 Megvásárlás előtt legjobb, ha a szalagfűrészt valahol ki tudod próbálni. De ha erre nincs lehetőség, rá kell keresni a kitippelt gép típusáról készült videókra a YouTube csatornán, azokon keresztül valamilyen előzetes áttekintést nyerni.

kis szalagfűrészek - JET, ATIKA, GÜDE
kis szalagfűrészek - JET, ATIKA, GÜDE

I. Kis szalagfűrészek – tárcsaátmérő 200 és 250 mm között

Ezek a legkisebb szalagfűrészek, fő jellemzőik a 220 V feszültségű táplálás és a szalagfűrészlap változtathatatlan sebessége (600, vagy 900 m/min). Az ilyen gépek oldalsó iránytartó léccel, 0° és 45° közötti szögben megdönthető, 300 x 300 mm méretnél nem nagyobb egyszerű asztallal, kivételes esetben csúsztatható szögmérővel vannak ellátva. Tapasztalataink szerint, ezek a szalagfűrészek legfeljebb 5 cm magasságú vágáshoz alkalmasak (kivételesen 10 cm-ig, de ezáltal a teljesítmény lecsökken).

Kis szalagfűrészek: JET JWBS-9X, HECHT 8925, Einhell TC-SB 200/1, LIDL Parkside PBS 350 A1, Atika BS205, Güde GBS 200, Roxta RPP-225

Milyen szalagfűrészlapot válasszunk kis szalagfűrészhez?

 • A szalagfűrészlap hossza: 1400 és 1600 mm között.
 • A szalagfűrészlap szélessége: Ezek a gépek leggyakrabban 6 (7) mm széles szalagfűrészlappal vannak ellátva, gyakorlatilag 3 és 12 (13) mm közötti szélességű szalagfűrészlapok használhatók hozzájuk. A legkeskenyebb szalagfűrészlapok általában jól megfelelnek például furnérlemezből történő kivágásokhoz. További részletekről és kapcsolatos dolgokról EBBEN a cikkünkben olvashatsz.
 • A szalagfűrészlap vastagsága: A gyártók gépjeikhez az esetek túlnyomó részében 0,36 mm vastagságú szalagfűrészlapot szállítanak (ami 200 mm átmérőjű kis tárcsa esetén műszakilag rendben van). Viszont klienseink a 0,5 mm vastagságot részesítik előnyben, és mi szintén ezt ajánljuk – ez a szalagfűrészlap szívósabb, és munka közben jobban kezelhető.

🔥 TIPPJEINK: Ebben a kategóriában leginkább az 1400x6x0,5mm TPI 6 Skip és az 1400x6x0,5 TPI 4 Skiptípusok a menők. Legfinomabb kivágásokhoz árukínálatunkból az 1400x3x0,65 mm TPI 14 Regular típusú legkeskenyebb szalagfűrészlap a legalkalmasabb.

közepes szalagfűrészek - Holzmann, Scheppach, Makita
közepes szalagfűrészek - Holzmann, Scheppach, Makita

II. Közepes szalagfűrészek – tárcsaátmérő 250 és 325 mm között

Táplálásuk leggyakrabban 220 V feszültségű, 45°-ban vagy annál nagyobb szögben billenthető, kb. 500 x 500 mm méretű asztallal. A közepes szalagfűrészekről általában nem hiányzik sem az oldalsó iránytartó léc, sem a vágás szélességének méréséhez szolgáló mérőléc, sem a csúsztatható szögmérő. Egyes típusoknál találkozhatunk afféle modern kütyükkel, mint pl. megvilágítás vagy lézervonalzó. Gyakori a szalagfűrészlap megválasztható sebessége (két érték közül), ami hasznos lehet, esetleg lehetőség van a sebesség sima szabályozására (a szalagfűrészlap nagyobb sebessége puhafa vágásához és nagyobb átmérők kivágásához használatos, az alacsonyabb sebesség pedig lehetővé teszi keményfa vágását és kisebb átmérők kivágását).

A közepes szalagfűrészek olyan univerzális gépek, amelyekkel úgy idomok, úgy egyenes részek vághatók. Akinek ilyen fajta gépe van a műhelyében, azzal kifejezetten bővítette anyagmegmunkálási lehetőségeit.

❗️De vigyázat, 14 cm vastag gerendák naponta történő felvágásához semmiképp nem alkalmasak. Ilyen fajta vágáshoz a közepes szalagfűrészek teljesítménye legkivált nem elegendő, egy nagy szalagfűrész az ilyesmivel könnyebben megbirkózik (egyébként a TPI 2 fogközű szalagfűrészlapok, amelyek ehhez a legmegfelelőbbek, a 0,8 mm-es vastagságukkal inkább a nagy gépekhez alkalmasak).

Közepes szalagfűrészek: Holzmann HBS300J, Makita LB1200F, Holzstar HBS251, DeWALT DW739, DW 738, Scheppach BASA 3, HBS400.

Milyen szalagfűrészlapot válasszunk közepes szalagfűrészhez?

 • A szalagfűrészlap hossza: 1600 és 2400 mm között.
 • A szalagfűrészlap szélessége: Ha a gép tartozéka gyanánt adnak szalagfűrészlapokat is, azok szélessége különbözhet. Az ilyen fajta szalagfűrészekhez általában 3 és 15 (16) mm közötti szélességű szalagfűrészlapok lesznek a legjobbak. Ez attól is függ, idomok kivágásához (amihez a keskenyebb szalagfűrészlapok alkalmasak), vagy egyenes vágáshoz (szélesebb szalagfűrészlapok) kell-e. Szélesség megválasztásához tanácsot adunk ITT.
 • A szalagfűrészlap vastagsága: 0,5 vagy 0,6 mm vastagság tökéletesen megfelel.

🔥 TIPPJEINK: Ebben a kategóriában leginkább a 16x0,65 méretű, TPI 3 Skip fogazású típusok a menők (például a Holzmann HBS300J-230V márkájú szalagfűrészhez a 2240x16x0,65 TPI 3-Skip típusú szalagfűrészlap). A fogazásokról bővebben ITT olvashatsz.

nagy szalagfűrészek - Holzkraft, PROMA, Holzmann
nagy szalagfűrészek - Holzkraft, PROMA, Holzmann

III. Nagy szalagfűrészek – tárcsaátmérő 325 és 800 mm között

A nagy szalagfűrészek alapértelmezetten 400 V feszültségű táplálást igényelnek. Gyakorlatilag minden ilyen fajta gépnek kb. 700 mm széles billenthető asztala van, a billenthetőség terjedelme különbözhet. Szokásosan el vannak látva a vágás szélességének mérését lehetővé tevő iránytartó lécekkel, csúsztatható szögmérővel, és egyes esetekben bizonyára találkozhatunk afféle modern kütyükkel, mint pl. megvilágítás vagy lézervonalzó.

A nagy szalagfűrészek túlnyomó részénél a kiszolgáló személyzetnek lehetősége van a szalagfűrészlap sebességének megválasztására (a szalagfűrészlap nagyobb sebessége puhafa vágásához és nagyobb átmérők kivágásához használatos, az alacsonyabb sebesség pedig lehetővé teszi keményfa vágását és kisebb átmérők kivágását). Ezek a gépek már nagyteljesítményűek, ezért kiválóan alkalmasak nagyobb méretű faanyag felvágására (mármint egyenes vágásra).

Nagy szalagfűrészek: Holzkraft HBS633S, HBS533, PROMA PP-500, Holzmann HBS800, Scheppach Basa 4, JESAN KOVO PPW800.

Milyen szalagfűrészlapot válasszunk nagy szalagfűrészhez?

 • A szalagfűrészlap hossza: 2400 és 5600 mm között.
 • A szalagfűrészlap szélessége: 10 és 30 mm közötti szélességű szalagfűrészlapok használatosak, a géphez tartozék gyanánt inkább szélesebb, egyenes vágáshoz alkalmas szalagfűrészlapokat szállítanak. De egy nagy szalagfűrésszel is lehet kivágni (nagyobb méretű) idomokat – választhatsz nálunk keskenyebb megfelelő szalagfűrészlapot; kiválasztáshoz tanácsot EBBEN a cikkünkben találhatsz.
 • A szalagfűrészlap vastagsága: 0,8 mm, 0,9 mm, vagy 1,1 mm. Ritkábban jó szolgálatot tehet egy 0,65 mm vastag szalagfűrészlap is (az ebbe a kategóriába tartozó legkisebb gépek esetén).

🔥 TIPPJEINK: Ebben a kategóriában leginkább a 19x0,8 méretű, TPI 3 Skip vagy TPI 2 Hook fogazású típusok a menők (például a LAGUNA 14BX márkájú szalagfűrészhez a 2946x19x0,8 TPI 3-Skip típusú szalagfűrészlap felel meg). A fogazásokról bővebben ITT olvashatsz.

🔎 Nos, már kiválasztottad a legmegfelelőbb szalagfűrészt? Megelégszel egy kisebbel is, vagy inkább egy nagyobb mellett teszed le a voksot? Bármilyen gépet is választasz, ne feledd, hogy a minőségi szalagfűrészlapok szintén fontosak! Próbáld ki az általunk felkínáltak közül valamelyiket. Használd a KERESŐNKET, amelyen keresztül külön-külön szalagfűrészlapokat, illetve egységesített szalagfűrészlap-szetteket ajánlunk tényleges típusú szalagfűrészedhez, úgyhogy a gépedet valóban teljes mértékben ki tudd használni. (Szalagfűrészlapok szalagfűrész típusa szerinti kikereséséről bővebben EBBEN a cikkünkben olvashatsz). Ezen kívül rendelkezésedre áll konfigurátorunk is.

Segített ez a cikk?

Értékelje, és segítsen nekünk tartalmaink fejlesztésében

Összesített értékelés: 5.0
Értékelés
article-rationg-decoration
Hozzászólások

Kérdése van a cikkhez?