Sok mindenkinek már eszébe jutott, lehet, olvasóink között is többen közéjük tartoznak: itt
van ez a faipari szalagfűrész, mi lenne, ha kihasználnám fém vagy acél darabolására is?
Hiszen csak ki kell cserélni a szalagfűrészlapot… Ám ez nem ilyen egyszerű – a faipari
szalagfűrész általában fém anyagok darabolására nem alkalmas. Megmagyarázzuk, miért
is van ez így.

Fém idomvas vágása tilos
Fém idomvas vágása tilos

Kulcsfontosságú tényező – a vágás sebessége

Vágás során fontos, hogy a szalagfűrészlap fogazata belekapjon az anyagba és onnét megfelelő volumenű forgácsot tudjon nyerni, ne csak port. Másképp a fogazat az anyagban szorulni fog, lecsiszolódik, vagy netán a fogak ki is törhetnek. Ez úgy a fa, úgy a fém anyagok esetében érvényes.

A különbség a sebességben rejlik – fa vágásakor a szalagfűrészlap lényegesen magasabb sebességgel fut. Ezzel ellentétben, acél anyag vágásánál a sebesség ideális értéke 60 és 120 m/perc között mozog (szükséges, hogy a szalagfűrészlap fogazatának legyen ideje „beleharapni“ az anyagba és onnan forgácsot tudjon nyerni). Fa anyag esetén a sebesség könnyedén ennek tízszerese is lehet. Sőt, fatörzsek darabolásánál a vágás sebessége elérheti a 3000 m/perc értéket is.

A szalagfűrészek általában az említett feltételekhez vannak igazítva, ezen felül az esetek túlnyomó többségében nincs lehetőség a szalagfűrészlap sebességének lelassítására fém anyagok vágásához megkövetelt értékre. Még ha valaki a szalagfűrészére egy annak megfelelő szalagfűrészlapot is tenne fel, az túl gyorsan lenne forgatva, és legfeljebb tönkremegy az anyagban, minthogy azt elfogadható minőségben el tudná vágni.

A meghajtás frekvenciaváltóval történő vezérlésére tett próbálkozás szintén nem vezet eredményhez, mivel ilyenkor csökken a meghajtás teljesítménye és nem képes a szalagfűrészlapot elforgatni (a szalagfűrészlap meg-megáll).

Fa vágása  fém vágása

Az asztalos szalagfűrészek magas sebességen futnak, bár a legkisebb szalagfűrészek is képesek elforgatni a szalagfűrészlapot akár 900 m/perc sebességgel is (például a Parkside PBS 350 B2, a Scheppach HBS 30, vagy az Einhell TC-SB 200). Fa anyag vágásánál a következők állanak fenn:

 • A szalagfűrészlap sebessége általában kb. 370 és 1500 m/perc között van
 • Általában érvényes, hogy minél nagyobb a szalagfűrész, annál magasabb a szalagfűrészlap sebessége
 • A nagyobb szalagfűrészek sebessége egy-, két-, vagy többfokozatú, némelyeknél a szalagfűrészlap sebessége menet közben is átállítható
 • A szalagfűrész-értékesítők paraméter gyanánt a „vágási sebesség“ vagy a „szalagfűrészlap sebessége“ meghatározást adják meg. Vigyázat – olykor a percenkénti fordulatszámot (min -1 , ill. 1/min) tüntetik fel, ami a motor fordulatszámát jelenti. Ez az információ tehát nem sokat mond számunkra, mivel nem tudjuk, milyen az áttételi arány a motor és a hajtókerék között.

Faipari szalagfűrészlapokkal fém anyagot vágni tehát nem ajánlatos. Acélt semmiképp, de a nemfém anyagok darabolása sem jó ötlet (de ha már mégis, akkor csak specifikus körülmények mellett).

 • Ilyen jellegű anyagok vágásánál a következők állanak fenn:
 • Acél vágásához 60 és 120 m/perc közötti sebesség ajánlatos.
 • Réz darabolása keménységtől függően 80 és 400 m/perc közötti sebességgel;
  Alumínium: 80 és 800 m/perc (ehhez a fém vágására alkalmas bimetall
  szalagfűrészlapot ajánljuk);
 • Minden egyes fogat érje nyomás, a szalagfűrészlap sebessége engedje meg, hogy a fogazat olyan volumenű forgácsot tudjon nyerni, ami elfér a fogközökben (bővebben lásd a Milyen szalagfűrészlapot kell választani fémvágáshoz? és a Fém vágásához alkalmas szalagfűrészlapok ajánlott sebességei cikkünkben).

És Önnek van már valamilyen ide illő tapasztalata szalagfűrésszel végzett darabolást illetően? Ossza meg olvasóinkkal, tegye fel kérdését az alább található hozzászólásokban.

Segített ez a cikk?

Értékelje, és segítsen nekünk tartalmaink fejlesztésében

Összesített értékelés: 5.0
Értékelés
article-rationg-decoration
Hozzászólások

Kérdése van a cikkhez?