Miért pattannak el a fém vágására alkalmas fűrészlap-szalagok? Gyakran ismétlődő problémák

Tippek a fém vágására alkalmas fűrészlap-szalagok elpattanásának és egyéb problémák kiküszöbölésére, és hogy miképp előzzük meg azokat

A fűrészlap-szalag ferdén vág, gyorsan kitompul, elpattog. Ezek a tipikus jelenségek, amelyek fűrészgéppel végzett munka folyamán felmerülhetnek. Önnél is hasonló a helyzet? Nem kell kétségbeesni – tanácsot adunk, hogyan lehet hasonló nehézségekkel megbirkózni.

Problémák megoldásán nemcsak vásárlóinkkal, hanem más típusú szalagokat használó mesteremberekkel is fáradozunk. Többéves gyakorlatra tettünk szert, aminek köszönhetően összeállítottunk egy áttekintést a leggyakrabban előforduló és tulajdonképpen újra és újra visszatérő problémák eredetéről. Ilyenkor szóba jöhet a gép pontatlan, illetve helytelen beállítása, vagy annak romlott műszaki állapota, esetleg a helytelenül megválasztott fűrészlap-szalag, esetenként a termék (úgy a szalag, úgy a gép) alacsony minősége.

Tehát, mi is a teendő valamilyen probléma esetén:

  • Ha valaki tanácsot szeretne kérni, vagy konzultációra van szüksége, forduljon hozzánk a cikk alatti kommenteken keresztül, vitassuk meg a dolgokat. Szívesen segítünk.
  • Ha valaki úgy érzi, képes saját maga belevágni probléma felfedésébe és kiküszöbölésébe, alább megtalálhatja a kiválasztott alkalmazható tippeket és útmutatásokat.
     

Miképp oldhatók meg a fém vágására alkalmas fűrészlap-szalagoknál előforduló nehézségek

  1. Probléma jellemzése. Vizsgálja meg a rossz minőségű vágást, vagy a sérült szalagot, és válaszoljon a kérdésre: Mi van rosszul? Alább összefoglalva megtalálható 5 leggyakrabban előforduló probléma. Valószínűleg valamelyik közülük éppen az, ami Önt is bosszantja.
  2. Probléma okának kinyomozása. Hogy ebben segítséget nyújthassunk, mind az 5 alábbi problémánál feltüntettük azok lehetséges okait is, és egyben (saját tapasztalatainkra támaszkodva) megadtuk előfordulásuk valószínűségét. Az ok megállapítható például kizárásos módszerrel.
  3. Módosítás foganatosítása. Próbálgassa a gép, a szalag, vagy a vágott anyag beállításait, és próbálkozzon ezzel a módszerrel orvosolni a dolgot. Ne adja fel az első sikertelen kísérletet követően, és próbáljon ki valami mást. Lehet, hogy csak a harmadik próbálkozás jár majd sikerrel. Feltételezhető, hogy a problémát apró kis lépésekben sikerül majd megoldani. Ihletet meríthet további cikkeinkből is.

1) Kipattognak a fogak

Kipattognak a fogak
Kipattognak a fogak

🔴 Leggyakrabban: Túl sűrű, illetve túl ritka fogazás jut a vágásba (részletesen lásd cikkünket: milyen fogméretet (fogazási távközt) válasszunk?)
🔴 Gyakran: Túl nagy a rányomás, vagy a fűrészlap-szalag alacsony sebességen fut
⚪ Elvétve: A vágott anyag nincs rendesen lerögzítve
⚪ Elvétve: Hibás a fűrészlap-szalag hegesztése (részletesen lásd cikkünket: miképp élhetünk a hegesztésre nyújtott garanciával?)

2) A fűrészlap-szalag túl hamar elpattan

Kipattognak a fogak
Kipattognak a fogak

🔴 Leggyakrabban: Üresjárásban a vezetőcsapok a szalagra nyomást gyakorolnak, vagy a nyomkoszorú a szalag hátsó élére nyomást gyakorol
🔵 Néha: Elkopott vezetőcsapok
🔵 Néha: Túl gyors az előtolás (rányomás)
🔵 Néha: A fűrészgép szerkezete/összeállítása nem megfelelő
🔵 Ritkán: A karok túl távol vannak egymástól
🔵 Ritkán: A fűrészlap-szalag túl van feszítve
⚪ Elvétve: Hibás a fűrészlap-szalag hegesztése (részletesen lásd cikkünket: miképp élhetünk a hegesztésre nyújtott garanciával?)
⚪ Elvétve: Túl kicsi a kerekek átmérője – vékonyabb szalagot kell használni

3) Ferde a vágás

Ferde a vágás
Ferde a vágás

🔴 Leggyakrabban: Kitompult a fűrészlap-szalag
🔴 Leggyakrabban: Túl kicsi a fogazás távköze – nagyobb távközt kell használni (részletesen lásd cikkünket: milyen fogméretet /fogazási távközt/ válasszunk?)
🔵 Néha: A fűrészlap-szalag nincs jól bejáratva (részletesen lásd cikkünket: hogy kell bejáratni a fűrészlap-szalagot?)
🔵 Ritkán: A vezetőcsapok túl messze vannak egymástól, vagy nincsenek egy szintben
🔵 Ritkán: Sérült csapágy, vagy sérült karbid vezetőcsapok
🔵 Ritkán: Túl gyors az előtolás, vagy a fűrészlap-szalag túl alacsony sebességen fut
⚪ Elvétve: A darabolt anyag nincs rendesen befogatva a satuba
⚪ Elvétve: Laza a fűrészlap-szalag feszítése

4) Fogak hamar kitompulnak

Fogak hamar kitompulnak
Fogak hamar kitompulnak

🔴 Leggyakrabban: Helytelenül megválasztott távközű fogazás (részletesen lásd cikkünket: milyen fogméretet /fogazási távközt/ válasszunk?)
🔴 Leggyakrabban: Ellenőrizze a hűtőfolyadék sűrűségét és átfolyását (részletesen lásd cikkünket: hogyan hűtsük a fűrészlap-szalagot?)
🔴 Gyakran: Ellenőrizze az anyag előtolását és a fűrészlap-szalag sebességét
🔵 Ritkán: A fűrészlap-szalag nincs jól bejáratva (részletesen lásd cikkünket: hogy kell bejáratni a fűrészlap-szalagot?)
⚪ Elvétve: Ellenőrizze a fűrészpor-leseprő kefét

5) Durva vágás

Durva vágás
Durva vágás

🔴 Gyakran: A fogak kitompultak, vagy sérültek
🔴 Gyakran: A fűrészlap-szalag alacsony sebességen fut, és/vagy túl gyors az előtolás
🔵 Ritkán: A fűrészlap-szalag nincs jól bejáratva (részletesen lásd cikkünket: hogy kell bejáratni a fűrészlap-szalagot?)
🔵 Ritkán: A fűrészpor-leseprő kefe nem végzi jól a feladatát, a fűrészpor bejut a fogak közé – ellenőrizze a fűrészpor-leseprő kefét (komolyabb gépek kefével vannak felszerelve)
🔵 Ritkán: Hibás a fűrészlap-szalag hegesztése (részletesen lásd cikkünket: miképp élhetünk a hegesztésre nyújtott garanciával?)

Nos, ennyit a leggyakoribb problémákról. Segítettek valamiben a tanácsaink? Vagy ellenkezőleg, Önnél felmerült olyan bökkenő, amiről itt nem volt szó? Oszd meg velünk tapasztalataidat a cikk alatti kommentekben, vitassuk meg a dolgokat. Szívesen megmagyarázzuk a szalagfűrészek működtetését, illetve a szalagfűrészlapok rendeltetését.

Segített ez a cikk?

Értékelje, és segítsen nekünk tartalmaink fejlesztésében

Összesített értékelés: 4.6
Értékelés
article-rationg-decoration
Hozzászólások

Kérdése van a cikkhez?