szalagfűrészlapok alap terminológiája

Ebben a cikkben a szalagfűrészlapok alapfogalmaira összpontosítottunk.

Szalagfűrész két kerékkel
Szalagfűrész két kerékkel

1) Szalagfűrész

A szalagfűrész két (rendkívüli esetben három) járókerékkel felszerelt megmunkálógép, amelyek közül az egyiket motor hajtja meg. A járókerekek külső kerületén van elheleyzve és megfeszítve a szalagfűrészlap. Végei egymáshoz vannak hegesztve, és így egy ún. végtelen szalag jön létre (a mozgása nem oda és vissza, mint gatter vagy a régebbi gépi fűrészek esetében, hanem a fogak a vágott anyaggal szemben folyamtosan előre mozognak). A szalagfűrészlap megfeszítése a típus és szélesség szerint 150-250 Nm/mm2.

Alternatív megnevezések: 

 • Szalagfűrész

Alap felosztás:

 • szalagfűrész fa megmunkálására,
 • szalagfűrész fém megmunkálására,
 • szalagfűrész hús és csontok vágására,
 • szalagfűrész speciális anyagok vágására.

Beszerzési ár:

A felhasználás célja és típus szerint 35 000 HUF – 160 000 000 HUF. Az ezermesterek részére az egyszerű szalagfűrész ára 140 000 HUF körül mozog.

 

 

sbx one
sbx one

2) Szalagfűrészlapok

Keskeny szénacél lemezből (többnyire favágó szalagfűrészlapok) vagy rúgós acélból (többnyire fémvágó szalagfűrészlapok) gyártott szerszám, kimetszett, kireszelt vagy kimaratott fogakkal. A szalagfűrészlap által végzett munkát forgácsolásnak nevezzük. Amikor a szalagfűrészlap fogai az anyaggal szemben mozognak, és a szalagfűrészlapra vagy az anyagra nyomást gyakorlunk, a foghegyen forgács keletkezik, ami összegyűlik a fogközökben, és amint a fog elhagyja az anyagot, a forgács kihullik vagy kisöprődik.

Alternatív megnevezések:

 • Fűrészlap,
 • szalagfűrész,
 • fűrészszalag,
 • fűrészlapok,
 • lapocska,
 • fűrész,
 • további, kevésbé ismert megnevezések.

Szalagfűrészek beszerzése:

Szalagfűrészlapok választásáról szóló cikkek:

szalagfűrészlap jellemzői
szalagfűrészlap jellemzői

3) A szalagfűrészlap foga

A fogak geometriája határozza meg, hogyan fog a szalagfűrészlap a vágatban viselkedni, miképp fogja kidobni a forgácsot, mennyire lesz ellenálló a rezgések és ütődések ellen. A fogak geometriai alap paraméterei a következők: a homlokfelület szöge, a hátfelület szöge, a fog magassága, fogosztás (a fogcsúcsok közötti távolság) és a kihajtogatás (a vágat szélessége). A fogak a szalagfűrészlap legfontosabb és ugyanakkor a leginkább igénybevett részei, mivel ezek végzik a munkát (a forgács képzése) és az anyaggal közvetlenül érintkeznek.

A fogak anyaga és ennek keménysége eltérő annak függvényében, milyen anyag vágására készült a szalagfűrészlap:

 • Edzett fogak: Leginkább fa vágására alkalmas. A szénacélból készült szalagba ki van maratva a fogak formája, a hegyek 62 HRc keménységre vannak megedzve. A szalagfűrészlap előnye az alacsony ár.
 • Bimetál fogak: Leginkább fém vágására alkalmas. A rúgóacélból készült szalagra lézerrel van hegesztve a HSS gyorsvágó acélból készült szalag. Ezt követően a szalagba ki vannak maratva vagy csiszolva a fogak, tehát a HSS anyag csak a foghegyeken marad meg. A HSS foghegyek keménysége 67-69 HRc. A szerkezet előnye az ár/teljesítmény jó aránya, a sérülésállóság és a vágható anyagok széles skálája (univerzális felhasználás).  
 • Karbid fogak: Kemény acélok és titán ötvözetek, speciális kompozit anyagok, építőanyagok, abrazív pórusos anyagok vágására és sok egyéb alkalmazáshoz alkalmasak. A rúgóacélból készült szalagra zsugorított wolfrám-karbid golyócskák vannak hegesztve, amelyek ezt követően pontos köszörülőgépen minden oldalról a megkövetelt alakra vannak leköszörülve. A fogak keménysége 92 HRc. A megoldás előnye a nagyon tiszta vágás és hogy problematikus anyagok vágására is alkalmas. Hátránya a magas ár. Alternatív megnevezések: Vidia szalagok, keményfémes szalagok, TCT szalagfűrészlapok (az angol Tungsten Carbide Tips = wolfram-karbid fogak rövidítése).
 • Stellit fogak: Professzionális rönkvágó fűrészeken rönkök vágására szolgálnak. A szalagba ki vannak vágva a fogak, amelyek hegyére stellit golyócskák vannak hegesztve, ezt követően a karbid szlaghoz hasonlóan, a megfelelő formára vannak köszörülve. A stellit szalagokról többet a köv. oldalakon találnak: www.dudr.cz 
   

A szalagfűrészlap foga esetében nagyon fontos paraméter a fog homlokszöge:

 • A magasabb vagy magas homlokszög (ún. pozitív és szuperpozitív fog) kemény és ellenálló anyagok vágására alkalmas – a faipari szalagfűrészlapok esetében ez a Hook geometria, a fémvágó szalagfűrészlapok esetében a SiClone geometriáról van szó.
 • A nulla homlokszög a megszokott szerkezeti anyagok vágására alkalmas. Fa vágására a Regular és Skip fajtákat használjuk, a fém vágására az Epic és az SBX alkalmas.

A fűrészfogak hátszöge és alakja szerepet játszik a fog sérüléssel szembeni ellenállóképességének mértékében és a fogközök méretét határozza meg.

 • A fűrészfog hátszöge erőteljesebb fogat és nagyobb sérülés elleni ellenállóképességet jelent, a fogköz azonban kisebb és nem fogad be olyan mennyiségű forgácsot. Vékony profilok és keményebb anyagok vágására alkalmas (Hook fára, SBX fémre)
 • A nagyobb hátszög a puha anyagok vágására akalmas szalagfűrészlapoknál van alkalmazva, sok forgácsot képez (Skip fára, EPIC GP fémre).

4) Vágat

A fogak döntése htározza meg a szalagfűrészlap által az anyagban kialakított vágat szélességét. A fogak nagyobb döntését olyan anyag vágásakor alkalmazzák, amely hajlamos összeszorulni (az SBX GP terméksor szerkezeti nyitott profilok vagására vagy a Hook kemény faanyagok vágására). A keskenyebb vágatot ott választják, ahol magasabb minőség és tisztaság elérése a cél (Regular fára, EPIC GP vagy SiClone fémre).

5) A szalagfűrészlap hegesztése

Minden szalagfűrészlap fontos alkotórésze. A szalag pontosan méretre van levágva és tompán összehegesztve félautomata hegesztőgéppel, ellenállásos hegesztés technológiájával. A helyes hegesztés egyenes, sima és a vágásban nem nyilvánul meg ugrálással vagy hullámzással. A tökéletes hegesztés fontos know-how és ugyanakkor minden szalagfűrészlap gyártójának névjegye.

Mi azzal dicsekedhetünk, hogy a hegesztésre garanciát adunk. Ha a hegesztés elrepedne, a szalagfűrészlapot lecseréljük egy újra.

A tárgykörbe illő fényképek

Segített ez a cikk?

Értékelje, és segítsen nekünk tartalmaink fejlesztésében

Összesített értékelés: 5.0
Értékelés
article-rationg-decoration
Hozzászólások

Kérdése van a cikkhez?